Forum Sitemizi Ziyaret Edebilirsiniz !

5 Ocak 2008 Cumartesi

Bafa Gölü Tabiat Parkı



Yeri: Ege bölgesinde Aydın ili Söke ilçesi sınırları içerisindedir.


Ulaşım: Bafa gölü; Söke ilçesine 25 km.uzaklıkta Büyük Menderes deltasının hemen güney doğusundadır. Karayolu ile ulaşmak mümkündür.







Özelliği: Bafa gölü;ülkemizde az bozulmuş ender kıyı sulak alanlarından biri olan Büyük Menderes Deltasının jeomorfolojik gelişimi sonucunda Ege denizinin bir koyu iken göl halini almıştır. Gölün maksimum derinliği 25 metreye ulaşmaktadır. Gölün ana su kaynağı Büyük Menderes nehri taşkınları ve çevresindeki dağlardan gelen yeraltı ve yerüstü sularıdır.
Göl çevresi bitki örtüsü;ılgınlardan zeytinliklerden ve çam ormanlarından meydana gelir. Bafa gölü, Büyük Menderes deltasının saklı olduğu ekosistem özelliklerini bünyesinde barındırmakta ve nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı yaratmaktadır.
Bölgede gözlemlenen başlıca kuş türleri;tepeli pelikan, cüce karabatak ve deniz kartalıdır. Ayrıca 300.000'nin üzerinde değişik türden kuşlara kışlak alanı niteliğindedir.
Gölün 700-plakton ve su bitkileri açısından çok zengin olması birçok balık türünün gölde yaşamasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca kültürel özelliği açısından, Beşparmak dağlarının göle dik inen güneybatı eteklerinde antik Heraklia kenti bulunmaktadır. Antik kent içerisinde kurulduğu dönemi karakterize eden; Athena Tapınağı, Agora, Konsey Binası, Hamam, Tiyatro, Nymphaion(Çeşme Binası), Endymion Tapınağı bulunmaktadır.
Bu kaynak değerinin korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla 12281 hektarı 1994 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Park içerisinde ziyaretçi merkezi, kamping, günübirlik kullanım alanları, yürüyüş patikaları ve kuş gözlem istasyonları düzenlenecektir.

Hiç yorum yok: